Welk schuifdeurbeslag kies ik?

Schuifdeuren zijn weer helemaal hip. De moderne samenleving wil zich niet laten voorschrijven hoe ze hun leven leiden, en hun huis inrichten. Daarom stappen steeds meer mensen af van een standaard deur en kiezen ze voor een schuifdeur. Die geven niet alleen meer karakter aan een woning, ze zijn ook nog eens praktisch en maken efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte.

Schuifdeur Vuren hout op maat gemaaktHet grote verschil tussen een schuifdeur en een reguliere deur met scharnieren is de wijze van bevestigen. Een normale deur hang je in het kozijn, de deur moet daarom precies aansluiten bij het formaat van het kozijn. Een schuifdeur hang je aan de wand, en schuift als een paneel langs de wand en over de vloer. Dat werkt alleen met een degelijk schuifdeurbeslag. De juiste combinatie van schuifdeur met het juiste schuifdeurbeslag transformeert een ruimte naar een compleet andere woonervaring.

Wat is een schuifdeurbeslag?

Als je niet eerder een schuifdeur hebt opgehangen ben je wellicht niet bekend met de term “schuifdeurbeslag”. Dit is een set met onderdelen om de schuifdeur aan de wand te bevestigen. Een schuifdeurbeslag bestaat in beginsel uit een rails met deurstoppers die aan de wand wordt gehangen, beugels om aan de deur te bevestigen, rollers met kogellagers om de deur soepel over de rails te laten rollen en vloergeleiders om zowel de deur als de vloer te beschermen. Er zijn verschillende uitvoeringen en accessoires, maar in beginsel is dit een standaard set schuifdeurbeslag.

Kies het juiste schuifdeurbeslag

Er zijn een aantal overwegingen die je moet maken alvorens je een schuifdeurbeslag gaat bestellen. In de eerste plaats is de kwaliteit van alle gebruikte materialen van groot belang. Het beste en meest betrouwbare schuifdeurbeslag maakt gebruik van een hoge kwaliteit staal dat niet zal vervormen. Naast het draaggewicht van de deur zal de schuifdeur uiteraard ook vaak bewegen. Het is cruciaal dat de rails, de rollers en alle onderdelen deze belasting keer op keer kunnen dragen. Het is eveneens van belang dat het staal bestand is tegen temperatuurwisselingen, vochtige en droge ruimtes, en niet krimpt, uitzet of vervormt tijdens het gebruik. Als er één aspect van het schuifdeurbeslag tekort schiet zal het hele systeem niet werken. Dat klinkt ingewikkeld, en toch is het betrekkelijk eenvoudig zelf een schuifdeur op te hangen…met het juiste schuifdeurbeslag.Schuifdeur systeem Robuust

Schuifdeur op maat

Zoals we al eerder aangaven is de aantrekkingskracht van een schuifdeur de vrijheid om zelf te kiezen voor de vorm en de maat. Als je een opening tussen twee ruimtes hebt dek je die in feite af met de schuifdeur. Om de deur aan de kant te schuiven heb je minimaal aan één zijde ruimte nodig om de schuifdeur te verplaatsen. Verder is het een vrije keuze. Of je nu kiest voor een boerenhouten schuifdeur, een schuifdeur van steigerhout of een stalen schuifdeur, je kunt deze op maat laten maken en het bijbehorende schuifdeurbeslag aan de wand bevestigen. Als de deur niet past binnen een standaard maat beslag kies je voor een extra set of een beslag op maat.

Modern of Klassiek

Schuifdeursysteem BovenopNa de keuze van de schuifdeur moet je kiezen voor de stijl van het schuifdeurbeslag. Het begint met de optie voor een stalen beslag met een donkere kleur en poedercoating. Daarnaast is er een RVS stalen schuifdeurbeslag. Beide types zijn sterk en functioneel, maar de uitstraling is compleet anders. Een donker stalen schuifdeurbeslag heeft een klassieke uitstraling en past daarmee ook goed in een klassiek interieur. Het geeft ook een rustiek karakter, het past uitstekend bij een boerenhouten schuifdeur, alsof je op het platteland woont, zelfs in een loft in het centrum op de achtste etages hoogte. Klassiek is daarmee niet ouderwets, het straalt een gevoel uit van warmte en gezelligheid.

Een RVS schuifdeurbeslag is van een geheel andere orde. RVS geborsteld staal schreeuwt om gezien te worden, de matte glans is niet overheersend maar wel degelijk aanwezig. De lichte zilveren kleur van RVS staal breekt een ruimte open en maakt de kamer optisch groter. Daarnaast straalt het een strak en modern karakter uit. Als je kiest voor een stalen schuifdeur, of een lichtgekleurde schuifdeur met steigerhouten planken, complimenteert het lichte staal deze materialen. RVS staal wordt geassocieerd met steriel en strak, het is prachtig om dit te combineren met steigerhout, een hergebruikt vuren houtsoort die door langdurig gebruik in de bouw een grijze zweem heeft gekregen door het cement, de stenen en de werklui die over de planken liepen. In het hout zie je natuurlijk bruin en industrieel grijs terugkomen, dat staat prachtig met een RVS schuifdeurbeslag.

Kies voor de vorm

Het lijkt wellicht vreemd om zoveel aandacht te besteden aan een ophangsysteem van een deur. Iedereen die al eerder een schuifdeur in huis heeft gehangen weet dat het schuifdeurbeslag een grote rol speelt in het interieur. De rails en de beugels zijn duidelijk zichtbaar, dit is niet te vergelijken met twee scharnieren in het deurkozijn. Een schuifdeurbeslag is een wandversiering op zich. Daarom zijn er verschillende uitvoeringen van het schuifdeurbeslag.

Sommige mensen kiezen voor een neutraal ogend schuifdeurbeslag. Die is functioneel en laat de schuifdeur stralen. Een robuust schuifdeurbeslag is van een compleet andere orde. Die heeft grote rollers en springt meteen in het oog. Of een klassiek schuifdeurbeslag met pijl, die doet heel landelijk en klassiek aan. Bij het RVS schuifdeurbeslag kiezen veel mensen voor een systeem met dubbele rollers. Een ongelofelijk sterk schuifdeurbeslag met een prachtig industrieel uiterlijk.

klassiek industrieel Schuifdeur systeem recht 2

klassiek industrieel Schuifdeur systeem

Kies voor de functie

Een schuifdeurbeslag kan er nog zo mooi uitzien, als het systeem niet goed functioneert heeft het geen enkele waarde. De rollers moeten te allen tijde soepel lopen, dat kan alleen als de kogellagers perfect gevormd zijn en zonder enige frictie over een perfect gepolijste schuifdeurrails lopen. Een zware deur kan zonder enige frictie worden opengeschoven en gesloten, als de deur los aan de wand zweeft.

Een soepel lopende schuifdeurrails is wat ons betreft geen optie, dat is een vereiste. Daarnaast willen we ook graag een manier om schuifdeuren mogelijk te maken voor elke ruimte en elke toepassing. Denk bijvoorbeeld aan het set voor een overlappende schuifdeur. Dit noemen we ook wel een schuifdeurwand. Door een scheiding aan te brengen in het schuifdeursysteem kun je twee schuifdeuren over elkaar heen schuiven. Dat is ideaal voor een keuken met schuifdeuren, maar ook voor de doorloop van de gang naar de huiskamer. Je kunt de schuifdeurrails ook verlengen voor bredere deuren, of aan de bovenzijde bevestigen voor dikkere deuren. Een schuifdeurrails over de hele lengte van de kamer? Ook dat is mogelijk!

Waar gebruik je een schuifdeursysteem?

Als eerste kun je schuifdeuren in je eigen woning ophangen. Van de woonkamer naar de gang of keuken bijvoorbeeld. Of in de keuken als schuifdeurwand voor opbergruimte. Van de slaapkamer naar de badkamer. Je kunt er zelfs een schuifdeurslot op bevestigen voor een stukje extra privacy.Barndeur schuifdeur systeem - Schuifdeur binnen maken met Barndeur schuifdeurbeslag

Naast je eigen huis zijn schuifdeuren de ideale oplossing op het kantoor en in de horeca. Je kunt vergaderruimtes afbakenen met schuifdeuren, of de keuken verbinden met het restaurant. Je kunt van de eetzaal en dansvloer één grote feestzaal maken, of juist een privé ruimte creëren. Dat is de kracht van een klassiek schuifdeursysteem. En je hoeft nooit bang te zijn voor een zwiepende deur van een persoon die door de deur komt stormen.

Onze schuifdeuren zijn zowel binnen als buiten te gebruiken, dat geldt ook voor het schuifdeurbeslag. Het standaard set wordt geleverd met schroeven voor zowel hout als beton. Zelfs met een gipswand is het meestal mogelijk om een schuifdeur op te hangen, hier zijn speciale schroeven voor verkrijgbaar. Laat je inspireren door de voorbeelden op deze pagina en kijk ook naar de portfolio pagina met inspirerende praktijkvoorbeelden van onze klanten. Bij vragen kun je altijd even contact opnemen, we helpen je graag verder!